Kolesterol
Kolesterol, hayvan ve insan hücrelerinde bulunan bir yağ türüdür. Hormon ve enerji üretimine katkı sağlayan, hücre yapısında bulunan kolesterol hem vücudumuz tarafından üretilir hem de aldığımız besinlerle sağlanır. Kolesterol yüksekliği birçok rahatsızlığa yol açar.
Kolesterol türleri
HDL kolesterol (iyi kolesterol) ve LDL kolesterol (kötü kolesterol) olmak üzere iki ana kolesterol çeşidi vardır. Bunların haricinde VLDL kolesterol (çok düşük yoğunluklu lipoproteinler), Idl (ara yoğunluklu protein) ve trigliserid de kanda bulunan yağ maddeleridir.
LDL kolesterol kaç olmalı?
LDL kolesterol vücuttaki kolesterolü farklı doku ve organlara taşır. Ancak vücutta gerekenden daha fazla LDL kolesterol olduğu zaman bu fazlalıklar kan dolaşımında kendini gösterir. Zamanla küçük parçacıklar halini alarak damarların duvarlarında plaklar oluşturan LDL kolesterol yüksekliği felç, şeker, kalp ve damar hastalıkları gibi kötü sonuçlar doğurur. Sağlıklı bir kişide LDL kolesterol seviyesi 130 mg/dl’nin altında olmalıdır.
HDL kolesterol kaç olmalı?
HDL kolesterol, vücut dokularında bulunan kolesterolü karaciğere taşımanın yanı sıra kan dolaşımı esnasında damar duvarlarında birikip sertliğe yol açan LDL yapılarını da temizler. Bu görevi sebebiyle HDL kolesterol düşüklüğü, LDL kolesterol yüksekliği kadar istenmeyen bir durumdur. Bu işlevi açısından iyi kolesterol adını alan HDL kolesterol seviyesi erkeklerde 50 mg/dl’nin kadınlarda ise 60 mg/dl’nin üzerinde olmalıdır.
Yüksek kolesterol belirtileri
Yüksek kolesterol kanda bulunan kötü kolesterolün yani LDL’nin fazla olması anlamına gelir. Yüksek kolesterol belirtileri doğrudan kendini belli etmese de, çok yüksek kolesterole sahip olan kişilerde, cilt yüzeyinde kabarıklıklar ve leke oluşumları, halsizlik, damar tıkanıklığı, inme durumu, bacak ve ayak bölgesinde yanma hissi, yaraların zor iyileşmesi, göğüs sırt ve bacak ağrıları, iştahsızlık gibi belirtiler görülür.
Kolesterole ne iyi gelir ve kolesterolü ne düşürür?
Egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek, alkol ve sigaradan uzak durarak kolesterole karşı bir koruma kalkanı sağlanabilir. Düşük doymuş yağ içeren besinler kolesterolü düşüren yiyecekler arasında yer alır. Tam tahıllı gıdalar, meyve ve sebze, beyaz et, yağı azaltılmış süt ürünleri, bitkisel yağlar kolesterol diyeti uygulayan kişilerin alması gereken besinler arasında yer alır.